Eén van de aanpakken is de URL verwijderen uit Google. Door het verwijderen van een URL kunt u ongewenste informatie uit de zoekmachines van Google halen. Bij het verwijderen van een URL moet er wel aan een aantal eisen te worden voldaan om de URL daadwerkelijk te kunnen verwijderen. Deze eisen zijn:
Wanneer er aan bovenstaande eisen wordt voldaan kan er een aanvraag gedaan worden in Google Webmaster Central. Op de website kunt u gegevens invullen. U aanvraag zal dan in behandeling worden genomen. Na deze aanvraag kan de URL verwijderd worden. Het verwijderen van de URL duurt ongeveer 3 tot 5 dagen.
De URL die verwijderd is blijft ongeveer 180 dagen uit de index van Google. Na deze 180 dagen ( zes maanden) gaat Google weer crawlen en indexeert Google de URL opnieuw. De informatie wordt dan weer beschikbaar in de zoekresultaten van Google. Daarom is het belangrijk dat de informatie is uitgesloten van indexatie in het robots.txt bestand of de Meta robots tag. Wanneer dit is gedaan is de URL volledig verwijderd uit Google.
Er moet echter wel een kanttekening worden geplaatst bij bovenstaande methode. Zelfs wanneer het verzoek voldoet aan bovenstaande eisen, bestaat er een kans dat er niet aan het verzoek wordt voldaan. Een online staand bericht kan vervelende gevolgen met zich mee brengen voor jou of voor jouw bedrijf. Het is echter zo dat Google het zoekresultaat dat jij vervelend vind, toch relevant kan vinden voor andere zoekers. En vanuit deze optiek zal Google jouw verzoek niet honoreren.
Daarnaast zullen webmasters, de eigenaars van de negatieve recensies, niet zomaar de berichten verwijderen. Zij hebben immers het bericht met een reden gepubliceerd. Een methode die wel effectief is Online Reputatiemanagement. Hiermee heeft u meer zekerheid over een schoon en positief imago.
Het robots.txt bestand is een bestand waarin aangegeven wordt welke delen van een website door zoekrobots bekeken mag worden. Het robots.txt bestand wordt in de hoofdmap van een website geplaatst. Voordat een zoekmachine zoals Google een website gaat indexeren wordt er eerst gekeken of er een robots.txt bestand informatie geeft over welke delen wel of niet geregistreerd mogen worden.
Een Meta tag bevat eveneens informatie over een website. Hierdoor wordt de pagina sneller gevonden en beter omschreven door zoekmachines. Een Meta tag zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google de internetpagina’s beter kan vinden. Tevens zorgt een Meta tag ervoor dat de pagina naar een bepaald aantal seconden automatisch verder gaat naar een andere pagina. Meta tags is een soort verborgen code die zoekmachines gebruiken om een website te registreren.